Homeostase

Homeostase - betekenis

Homeostase is de term die staat voor de interne balans van je lichaam. Het inwendig milieu van je lichaam zorgt voor de vernieuwing van je cellen en zorgt dat je lichaam gezond blijft.

Homeostase: Interne balans
Homeostase houdt het niveau van voedingsstoffen en afvalstoffen in de cellen in orde via het inwendig milieu en zorgt zo voor balans. Tekenen dat die balans is verstoord zijn bijvoorbeeld hartkloppingen. Je hart wil dan meer zuurstof naar de cellen voeren. Bepaalde inwendige organen zorgen ervoor dat het teveel aan afvalstoffen wordt opgeslagen.

Homeostase: Transpiratie
Bij inspanningen gaan we transpireren omdat de aderen verwijden en de zweetklieren meer zweet afgeven. Zo wordt je lichaamstemperatuur op niveau gehouden.

Homeostase: Ontregeling
Indien iets de toevoer en doorstroming van zuurstof en energie ontregelt kunnen er gezondheidsproblemen ontstaan. Organen bijvoorbeeld verliezen hun functie omdat ze geen zuurstof meer ontvangen.

Homeostase: Prikkels die een alarmbel doen rinkelen
Als je overmatig of te intensief sport, kan je lichaam uit evenwicht raken. Gelukkig regelt ons lichaam dat doorgaans zelf om de balans weer op poten te krijgen.

© Top Mediums

Terug naar Betekenis

App: Gratis Orakels

Homeostase

Homeostase: Inwendige balans

Topmediums: Evenwicht in je leven