Rituelen

Rituelen - betekenis

Een ritueel is een handeling die met regelmaat wordt herhaald. We komen niet alleen Godsdienstige rituelen tegen, maar ook alledaagse rituelen. Zo heeft bijna iedereen een vast ochtendritueel!

Rituelen: De functies ervan
Rituelen kunnen verschillende functies hebben. We noemen er enkele:

 • Kanaliserend
  Bijvoorbeeld een ritueel rondom een begrafenis. In dit geval werkt het ritueel kanaliserend voor emoties. Het ritueel draagt bij aan het verwerken van het verdriet.
 • Ontlastend
  Bijvoorbeeld rondom een afscheid. Door een ritueel te gebruiken, hoef je niet na te denken over de manier waarop iets moet gaan verlopen. 
 • Expressief
  Bijvoorbeeld een ritueel om pijn en verdriet los te laten. Je schrijft de pijn die je wilt loslaten op papier, of je schildert je emotie in kleuren. Vervolgens verbrand je het papier en kun je de pijn makkelijker loslaten. Expressie met ruimte voor eigen inbreng.
 • Beschermend
  Bijvoorbeeld binnen het katholieke geloof, een kruisje op het voorhoofd van je kindje. Het ritueel wordt gebruikt om je kindje te beschermen.
 • Zingevend / Bewustmakend
  Ook hier zijn godsdienstige rituelen een voorbeeld. Door de handeling steeds te herhalen krijgt je leven zin en word je bewust.
 • Therapeutisch
  Denk bijvoorbeeld aan een verzoeningsdiner of een reinigingsritueel. Het ritueel wordt gebruikt om iets naars uit het verleden af te kunnen sluiten en met een schone lei te beginnen.
 • Sociaal
  Een goed voorbeeld is het vieren van een huwelijksfeest. Je laat anderen zien hoeveel je van elkaar houdt en je viert dit samen met je dierbaren.

Rituelen: Het hoeft niet ingewikkeld te zijn
Er zijn veel mogelijke rituelen te benoemen. Er zijn hele ingewikkelde rituelen, met veel symbolen en/of woorden. Dit zijn vaste rituelen, voortgekomen uit tradities en religies. Een ritueel hoeft echter niet ingewikkeld te zijn. Ook een verhaaltje vertellen aan je kind voor het slapen gaan is een ritueel!

© Top Mediums

Terug naar Betekenis

App: Gratis Orakels

Rituelen

Vuur ritueel tijdens Hindoeïstische bruiloft

Topmediums: Laat oude pijn en verdriet los