Rouwverwerking

Rouwverwerking - betekenis

Rouwverwerking is het verwerken van een verlies. Het gaat niet alleen om dierbare die is overleden, maar het kan ook gaan om het verwerken van een verbroken relatie. Het rouwproces is individueel (kan bij iedereen anders zijn) en verloopt in fases.

Rouwverwerking: De vijf fases
Alhoewel rouwverwerking bij elk mens op een andere manier kan verlopen, zijn er wel vijf fases die bij de meeste mensen te herkennen zijn. De een heeft er meer tijd voor nodig dan de ander. Het is afhankelijk van de diepte van het verdriet en van het vermogen om te verwerken, dat weer afhankelijk is van eigen inzet of hulp /  ondersteuning van anderen.
De vijf fases zijn:

 1. Ontkenning
  Omdat de waarheid té erg is om te kunnen geloven, is er in eerste instantie ontkenning. Het is een natuurlijk afweersysteem van je wezen, omdat de klap veel te groot is om het in één keer binnen te laten komen. Je wezen weigert om te geloven dat dit is gebeurd.
 2. Boosheid
  Er komt bijna altijd een gevoel van "oneerlijkheid" naar boven. "Het kan niet waar zijn, dat zo iets ergs is gebeurd!". Er ontstaat een verzet binnenin jezelf, dat erg boos is op hetgeen er is gebeurd. "Waarom is mij dit overkomen?!".
 3. Het gevecht aangaan
  Omdat het erg oneerlijk lijkt wat er is gebeurd, ontstaat het gevoel dat er een gevecht moet worden aangegaan. "Had het voorkomen kunnen worden?", "Wie was het schuld?".
 4. Depressie en verdriet
  In deze fase is er machteloosheid. Je komt erachter, dat het geen zin heeft om het gevecht aan te gaan. Je kunt je erg verdrietig voelen en depressief zijn.
 5. Aanvaarden
  Het verlies krijgt een plek. Het is zo goed als niet mogelijk om te vergeten wat er is gebeurd, maar er is een gevoel van berusting.

Het is belangijk om in periode van rouwverwerking hulp te vragen van mensen in je omgeving of van een hulpverlener. Je kunt altijd terecht bij een medewerker van Top Mediums. Via de chat praten we met je en helpen we je om makkelijker en misschien zelfs sneller door de fases heen te gaan.

© Top Mediums

Terug naar Betekenis

App: Gratis Orakels

Rouwverwerking

Troost bij Rouwverwerking

Topmediums: Steun en hulp bij rouwerwerking