Therapie

Therapie

Het woord therapie komt uit het oud Griekse woord Therapeia. Het betekent letterlijk “dienen en genezen”. Er zijn veel soorten therapie. Je kunt bij een therapeut terecht voor de meest uiteenlopende psychische of lichamelijke klachten.

Therapie: Veel soorten en mogelijkheden!
Er zijn vele vormen van therapie. Het is belangrijk, dat jij je goed voelt bij de keuze die je maakt. Om je te helpen kiezen zetten we enkele mogelijkheden op een rij:

Klachtgericht of Persoonsgericht
Klachtgerichte therapie gaat niet in op persoonlijkheid, maar richt zich op de behandeling van specifieke klachten. Persoonsgerichte therapie daarentegen richt zich juist wél op de persoonlijkheid. Bij klachtgerichte therapie wordt niet gekeken naar het verleden of naar de oorzaak van de klacht. Bij persoonsgerichte therapie ligt nadruk op persoonlijke ontwikkeling.
Voorbeelden van klachtgerichte therapie: gedragstherapie, cognitieve gedragstherapieNLP (Neuro Linguïstisch Programmeren).
Voorbeelden van Persoonsgerichte therapie: psychotherapie, regressietherapie.
Deze twee vormen (klachtericht en persoonsgericht) van therapie kunnen zich overlappen wat aanpak betreft.

Kortdurend of Langdurend
De keuze hiervoor is afhankelijk van het doel van de therapie. Als het doel persoonlijke ontwikkeling is, dan is langdurende therapie meer aan te raden. Voor specifieke klachten is meestal een kortdurende therapie voldoende. Klachtgerichte therapie is meestal kortdurend en persoonsgerichte therapie langdurend. De voorbeelden staan hierboven omschreven.

Individueel of in een Groep
Bij individuele therapie vinden er één op één sessies plaats. Bij groepstherapie is er één therapeut en meerdere deelnemers. Tijdens groepstherapie is er contact met andere deelnemers. Hierdoor kunnen processen versneld of ondersteund worden. Men leert van elkaar en men ervaart steun van elkaar. Biodanza is een voorbeeld van groepstherapie.

Verbaal of Lichaamsgericht
De meeste reguliere vormen van therapie zijn verbaal. Veel alternatieve therapieën zijn lichaamsgericht of een combinatie van verbaal en lichaamsgericht. Voorbeelden van lichaamsgerichte therapie zijn Haptonomie,  Bio-energetica en Rebirthing.

Psychotherapie of alternatieve therapie
Het gaat er om, dat je de therapie kiest waar jij je goed bij voelt. Het is een persoonlijke keuze. Een mooie, effectieve, goedkope en laagdrempelige vorm van alternatieve therapie is een gesprek met een medium of paragnost van Top Mediums.

© Top Mediums

Terug naar Betekenis

App: Gratis Orakels

Therapie

Voel je beter door het volgen van de juiste Therapie

Topmediums: Alternatieve therapie, direct toegankelijk